Allplan Bridge - Redefinirea proiectarii podurilor

Nou : analiza structurala a podurilor 

 Allplan Bridge este solutia de ultima generatie pentru modelarea parametrica 4D a podurilor. Software-ul sprijina inginerii in toate fazele de proiectare, de la conceptul initial la planul de execuție. Descrierea parametrica a modelului de pod cu cablurile de pretensionare duce proiectarea la un nivel avansat si permite inginerilor sa lucreze flexibil si rapid.

 

NOUTATI ALLPLAN BRIDGE

Dupa modelarea parametrica, pretensionarea si secventa de constructie, solutia pentru proiectarea podurilor Allplan Bridge 2020 permite acum si analiza structurala. Aceasta include definirea incarcaturilor, precum si calculul fortelor interne, devieri, tensiuni și efectele fluajului și ale contractiei, avand in vedere progresul constructiei. Modelul static deriva automat din modelul podului parametric. Acest lucru face ca Allplan Bridge 2020 sa fie prima solutie complet integrata din lume care foloseste un model parametric comun atat pentru calculul static cat și pentru proiectare. Aceasta abordare accelereaza considerabil procesele de proiectare a podurilor. Datorita timpului minim necesar pentru modificari sau comparatii de variante, un design aproape optim poate fi dezvoltat cu imbunatatiri repetate. 

Crearea modelului fara compromisuri

 Podul Allplan a fost dezvoltat de experti recunoscuți in proiectarea podurilor - Allplan Infrastructure din Graz - și conform cerintelor inginerilor proiectanti de poduri. Descrierea modelului parametric 3D ia in considerare planul drumului, alinierea podului și sectiunile necesare, ceea ce face ca configuratia modelului sa fie rapida si eficienta. Geometriile complexe, inclusiv alinierea curbata dubla și sectiunile variabile pot fi create cu usurinta cu ajutorul introducerilor alfanumerice si a formulelor. De exemplu, utilizatorul trebuie doar sa defineasca o secțiune transversala tipică, iar Allplan Bridge va calcula cu exactitate toate variantele de sectiune in conformitate cu tabelul (tabelele) sau / și formula (formulele) definite. Un model complet 3D Bridge nu poate fi generat mai usor sau mai rapid.

Modelarea podurilor din materiale compozite si din otel

 La definirea sectiunii transversale, profilele standardizate si repetitive, cum ar fi rigidizările longitudinale pentru otel și sectiunile din materiale compozite pot fi cu usurinta pozitionate parametric. Profilul este definit mai intâi parametric, intr-o secțiune separata, sau importat din biblioteca utilizatorului. Pozitia si numarul de elemente sunt apoi definite si plasate automat de-a lungul unei muchii a sectiunii transversale. Imbinarea dintre profil si marginea sectiunii transversale este, de asemenea, adaptata automat.

Pretensionarea realizata intr-un mod simplu

Allplan Bridge 2019 calculeaza pretensionarea intr-un mod simplu si usor, ajutand  la modelarea unei game largi de tipuri de pretensionare: cu legatură imediata sau ulterioara, interna si externa, longitudinala, transversala si verticala, precum și cu geometrie nestandarda. Bazat pe puncte 3D definite de utilizator, programul genereaza automat geometria unui tendon de-a lungul structurii podului. Fiecare tendon 3D este specificat de poziția de-a lungul axei și de pozitia din sectiunea transversala fata de punctul de referinta. In plus, unghiul de directie și raza de curbura a tendonului pot fi specificate in fiecare punct. Parametrii selectivi pot fi definiti ca variabili. Cand se calculează geometria detaliata a tendoanelor, programul determina aceste valori in mod automat, utilizand un algoritm inteligent, minimizand pierderile de frecare in procesul de tensionare. O grila axe este disponibila in secțiunea transversala pentru a usura specificarea pozitiei tendonului in planul sectiunii transversale. Această grila de axe faciliteaza copierea si oglindirea tendonului in directie longitudinala si transversala.

Modificari realizate in cel mai scurt timp

Allplan Bridge va ajuta sa gestionati inevitabilele modificari care apar in timpul procesului de proiectare. Descrierea modelului parametric este o baza ideala pentru adaptarea modificarilor de proiectare. Modificarile sunt incorporate doar la originea lor si toti ceilalii membri conectati la proiect sunt actualizati automat. De exemplu, daca axa drumului se schimba, geometria completa a podului va fi ajustata. Daca este modificat doar un anumit element structural, vor fi recalculate doar elemente legate direct de acest element.

Economisirea timpului la plasarea obiectului parametric

 Obiectele din biblioteca Allplan Engineering pot fi trimise in Allplan Bridge 2019 pentru a adauga detalii suplimentare, cum ar fi stalpii lampilor sau dispozitivele de ancorare a tendoanelor la modelul podului. Pentru a face acest lucru, punctele de referinta sunt definite in Allplan Bridge, folosind variabile de-a lungul podului. Aceste puncte sunt legate de obiectul din biblioteca Allplan folosind numele respectiv. Cand modelul parametric este transferat catre Allplan Engineering, obiectele corespunzătoare sunt poziționate in aceste puncte de referinta. Pozitia acestor obiecte este ajustata automat de fiecare data cand este actualizat modelul.

Usurinta schimbului de date

Integrarea datelor rutiere utilizate pentru alinierea drumului / podului se realizeaza cu usurinta prin intermediul platformei deschise BIM Allplan Bimplus de la ALLPLAN. Inginerul podului trebuie sa preia doar datele rutiere si poate incepe imediat cu proiectarea podului. Pentru a ajuta si mai mult inginerul, modelul pod poate fi transferat cu ușurinta la software-ul de analiza pentru calcule structurale. Odata ce proiectarea este finalizata, modelul parametric poate fi transferat in Allplan Engineering pentru completarea desenelor de pretensionare și armare.

Utilizare facila

In comparatie cu software-ul CAD de inginerie mecanica sau redactarea traditionala în 2D, lucrul cu Allplan Bridge este foarte facil si adaptat specific cerintelor ingineriei proiectarii podurilor. Aceasta duce la o optimizare esentiala a vitezei de lucru. In plus, puteti utiliza Allplan Bridge pe mai multe monitoare in același timp. Allplan Bridge isi adapteaza automat interfata de utilizator la dimensiunea si rezolutia ecranului si este ideal pentru utilizarea in monitoare puternice de inalta rezoluție (4D / UHD cu 3840x2160 pixeli si mai mult).

Baza de date inteligenta

Allplan Bridge beneficiaza de o baza de date incorporata care inregistreaza continuu modificarile  pe masura ce proiectul progreseaza. De acest lucru beneficiaza in mod special proiectele care au o perioadă lungă de proiectare prin asigurarea ca datele proiectului sunt disponibile si in siguranta pe toata durata proiectului.

Planificarea secventelor de tensiune in Allplan Bridge

O secventa de tensiune poate fi definita pentru fiecare tendon specificat in model. Acțiunile disponibile sunt tensiunea, alunecarea si eliberarea. Aceste actiuni sunt efectuate la inceputul tendonului, la sfarsit sau la ambele parti simultan. Pentru a optimiza managementul tensiunii tendoanelor, secvențele actiunilor de tensiune sunt stocate sub denumirea de „grupuri de tensiune”. Tendoanele sunt alocate grupului corespunzător prin Drag & Drop și sunt subliniate automat in conformitate cu definitia grupului. In plus, valorile pot fi ajustate individual pentru fiecare tendon.

Integrarea celei de-a patra dimensiuni

 In Allplan Bridge 2019-1, este posibil pentru prima data sa mapam procesul de construcție intr-un model 4D. Planul de construcție este mai intai impartit in mai multe faze de constructie si apoi in sarcini individuale precum intarirea betonului, accentuarea tendoanelor sau activarea greutații de sine. Fie data de început, fie ziua de inceput pot fi utilizate ca punct de plecare. Ziua de inceput poate fi definita global sau relativ la inceputul fazei. Al doilea atribut de timp este durata sarcinii. Acest lucru permite o miscare mai usoara si controlata de utilizator de faze si / sau sarcini. Componentele corespunzatoare sunt alocatesarcinilor in mod interactiv. In acest fel, dimensiunea temporala este legata de structura. Cu aceste informatii, procesul de constructie poate fi vizualizat grafic. Astfel, procesele de construcție complexe pot fi transparente pentru toate partile implicate. Cu Allplan Bridge 2019-1, este posibila crearea mai multor planuri de constructie diferite pentru acelasi pod, pentru o variante de comparație. Rezultatul este un model de pod 4D parametric fiabil. Odata ce constructia este finalizata in Allplan Bridge, modelul este transferat catre Allplan Engineering, unde sunt efectuate etape suplimentare, precum detalierea, armarea si crearea planului.

Previzualizare tehnica la analiza: Calculul valorilor sectiunii transversale

Calculul valorilor in sectiune este un pas esential in generarea unui model de analiza. Toate valorile sectiunii transversale, precum si fortele de forfecare pentru sectiunile definite sunt calculate automat imediat ce optiunea de calcul corespunzătoare este activata. Această functie este disponibila in prezent ca Previzualizare tehnica. Calculul accepta toate tipurile de sectiuni cu o geometrie arbitrara, inclusiv sectiuni monolitice si compozite, sectiuni transversale deschise si inchise, sectiuni cu una sau mai multe deschideri, precum si sectiuni cu pereti subtiri. Matricea de rigiditate a elementelor individuale ale fasciculului este creata automat avand in vedere valorile sectiunii calculate, geometria fasciculului si proprietatile materialului.