INSTALATII

Inginerii proiectanti de instalatii au la dispozitie module specializate pentru lucru.Fie ca este vorba de instalatiile sanitare, sisteme de ventilatie, instalatii electrice sau calculul necesarului de caldura, exista o solutie in cadrul acestui pachet de programe.Integrarea completa cu Allplan Arhitectura asigura o proiectare nu doar corecta a instalatiilor, ci si extrem de eficienta.

Domenii de aplicare a programului de proiectare a instalatiilor:

- calculul necesarului de caldura

- proiectarea instalatiilor sanitare

- proiectarea instalatiilor de aer conditionat

- proiectarea instalatiilor electrice

Extensie Instalatii

Modulul de calcul termic (necesarul de caldura) se adreseaza atat arhitectilor, care doresc sa faca o estimare – din punct de vedere termic - a solutiei alese, cat si inginerilor ce proiecteaza instalatiile de incalzire, ca baza de plecare in alegerea echipamentelor necesare.

Calculul termic al unei cladiri porneste, cum este si firesc, de la modelul 3D al cladirii, cu specificarea corecta a tuturor parametrilor constructiei: tipurile de pereti cu indicarea tipurilor de izolatii utilizate, tipurile de ferestre si materialele din care sunt confectionate, tipul de geam, numarul de etaje, pozitionarea camerei analizate in cadrul cladirii (pereti interiori, exteriori) etc. Se continua cu indicarea altor parametrii specifici necesari in calcul termic al cladirii: pozitia geografica (latitudine, longitudine), temperatura medie anuala, situatia vanturilor din zona etc.

Rezultatele obtinute sunt transmise intr-un document Excel unde, prin modificarea anumitor parametrii ai constructiei (alegerea unui alt tip de geam, sau alt tip de rama pentru usi sau ferestre) se pot obtine variante ale constructiei, putand astfel usor determina solutia optima. În acest fel se pot face astfel analize comparative de pierdere/necesar de caldura pentru diferite dotari. Datele culese in aceasta etapa reprezinta baza de calcul (de pornire) pentru stabilirea numarului si dimensiunilor elementelor de incalzire realizate cu modulul „Proiectare elemente de incalzire / predimensionare”.

Modulul sanitare permite realizarea completa a proiectului de instalatii sanitare, pornind cu amplasarea echipamentelor si terminand cu realizarea traseelor pentru conductele de apa calda si rece, redimensionate in functie de consumatorii aflati pe traseul respectiv.Proiectul de instalatii sanitare incepe cu amplasarea echipamentelor – chiuvete, cada, dus, bideu etc. – ca obiecte 3D. Urmeaza definire parametrilor de lucru – debite, presiuni, particularitati constructive etc. – pentru fiecare obiect in parte.Se deseneaza un traseu principal – cu indicarea punctelor de incarcare (intrare) si iesire apa calda si apa rece.

In desenarea conductelor de apa calda si rece se remarca determinarea automata a punctelor de conectare cu obiectele sanitare. Programul traseaza apoi automat legaturile de la tronsonul principal la fiecare consumator – diferentiate pe apa calda, apa rece. De remarcat este ca in functie de consumatorul intalnit, programul detecteaza automat punctele de legatura.La sfarsit programul poate realiza automat liste de materiale si echipamente, precum si liste de pierderi de sarcina pe traseul instalatiei.

 

Modulul canalizare permite proiectarea sistemului de canalizare pentru o cladire.

Rolul proiectantului este de a indica un tronson principal (asa cum ne-am obisnuit deja din modulele anterioare) si punctele de descarcare spre conducta de colectare generala (intre etaje), dupa care programul realizeaza automat racordarea acestuia cu fiecare punct de scurgere aflat pe fiecare echipament: dus, chiuveta, cada etc., punct detectat automat de program.În functie de parametri echipamentelor pe un anumit tronson, conductele sunt dimensionate corespunzator (majorate) pentru preluarea intregului debit de apa.

 

Proiectarea elementelor de incalzire / predimensionare incalzire

În functie de datele obtinute in modulul general de instalatii se trece la pozitionarea echipamentelor de incalzire (radiatoare). Se aleg radiatoarele (din baze de date, structurate pe producatori), se aleg ventilele de intrare/iesire si pozitionarea acestora pe radiator (in functie de conditiile concrete ale constructiei). Daca este necesar, pozitia standard a ventilelor poate fi modificata (ajustata). În mod implicit, elementele de incalzire sunt plasate automat pe layere special create in acest scop, dar este posibila si interventia proiectantului pentru modificarea acestor conditii implicite de desenare. Programul trece apoi la plasarea automata a radiatoarelor pentru zona indicata: pentru o camera, pentru o aripa a constructiei, sau pentru un intreg etaj. Se indica un traseu principal, care specifica si locul de intrare a agentului termic in camera, dupa care toate echipamentele din zona indicata (camera) sunt automat racordate la acest traseu (tinandu-se cont de conductele de tur si retur). Modulul de predimensionare, asigura stabilirea corecta a sectiunilor conductelor de tur si retur, in functie de numarul echipamentelor alimentate pe un anumit tronson marind, sau dupa caz micsorand, diametrul conductei de alimentare. În final se obtine pe langa desenul instalatiei si o lista cu extrase de materiale continand echipamentele utilizate, precum si un tabel al pierderilor de sarcina pe traseu.

Modulul de ventilatie permite proiectarea sistemului de ventilatie al unei cladiri.

Proiectarea incepe cu pozitionarea gurilor de admisie a aerului. Proiectantul trebuie sa indice un tronson principal, dupa care programul realizeaza automat racordarea tuturor gurilor de admisie la acest tronson. Modulul de predimensionare modifica apoi sectiunile pentru pastrarea parametrilor optim de functionare (debite) in functie de numarul de echipamente existente pe fiecare tronson si sunt desenate si elementele intermediare de trecere de la o sectiune la alta. La vederea in plan, sunt introduse date despre echipamentele existente pe acel tronson (tip/dimensiune conducta, echipamente conexe – flanse, coturi – echipamente de ventilatie etc.).

În situatia in care sistemul de ventilatie are si scop de incalzire/racire, datele de pornire in dimensionarea instalatiei si pozitionarea gurilor de admisie/evacuare se iau din modulul de calcul termic.

Modulul de instalatii electrice permite realizarea proiectului de instalatii electrice, avand posibilitatea de a efectua si un studiu luminotehnic detaliat, studiu ce are ca scop amplasarea optima a corpurilor de iluminat.

Urmeaza o etapa de optimizare in care se analizeaza gradul de iluminare al camerelor tinand cont de texturile mobilierului si ale peretilor, de zonele de umbra rezultate din asezarea mobilei etc.În final se obtine o harta a distributiei luminii in incapere in functie de care se alege puterea si amplasarea corpurilor de iluminat.Sunt apoi plasate celelalte echipamente electrice – prize, comutatoare, tabloul de comanda, programul realizand automat legaturile dintre ele si generand o lista de materiale.Sunt plasate traseele pentru patul de cabluri in functie de optiunea proiectantului: in pardoseala, in plinta etc.In final programul realizeaza schemele electrice caracteristice circuitului din proiect.